Frågor och svar

Här kan du se våra vanligaste frågor och svar. Läs gärna igenom dessa innan du kontaktar oss. Hittar du inte din fråga? Här hittar du kontaktuppgifter till oss.

Söka bostad
Under sök ledigt finns de lägenheter som är lediga för tillfället. För att kunna söka lägenhet måste du registrera dig i vår kö.
När en lägenhet kommer ut så ligger den uppe för bokning i cirka 2-5 dagar. Du kan maximalt boka dig på 3 lägenheter, dessa går inte att rangordna så se till att de är likvärdiga då du kommer att erbjudas en slumpmässigt. Se även till att ladda upp ditt antagningsbesked.
Om du sagt upp din lägenhet hos oss kommer du att vara spärrad att boka lägenhet hos under uppsägningstiden och tre månader framåt.
För att kunna söka en lägenhet behöver du ladda upp ditt antagningsbesked eller registreringsintyg från högskola/universitet som visar på att du ska studera minst 15 hp under kommande termin. Inför antagningsbeskedet godkänner vi också bekräftelse på din ansökan från t.ex. antagning.se.
Din kötid börjar löpa direkt när du registrerat din ansökan och det är antalet dagar som räknas. Om det skulle vara flera sökande som har samma antal ködagar är det klockslaget för registreringen som avgör vem som stått längst i kö.
Det beror på hur många dagar övriga sökande har stått i kö. Den med längst kötid står först i kön och blir tilldelad lägenheten.
Ja, under Mina Sidor ser du hur många ködagar du har.
När du anger personnummer skall du ange med 10 siffror utan bindestreck ÅÅMMDDnnnn. Om det inte fungerar klicka på länken Glömt lösenord så skickas ett mail till din angivna epost. Om du inte får ett mail så kan du ringa till oss eller skicka ett mail så hjälper vi dig. Ibland kan mailet med det nya lösenordet hamna i skräpposten så kika gärna där.
Nej, du måste studera på högskolenivå på den orten du önskar bo på.
Under Mina sidor kan du se dina bokningar och erbjudanden. Om du blir erbjuden bostaden kommer det att synas där och du får ett svar inom några dagar.
När du får ett erbjudande ser du det under bokningar under Mina sidor. Du har då 2 dagar på dig att acceptera lägenheten. Om du vill ha lägenheten går du vidare och signerar kontrakt. Det är viktigt att du har korrekta dokument uppladdade, om något är felaktigt kommer lägenheten att erbjudas nästa i kön. När du har fått en lägenhet behöver du betala första hyran samt depositionen på 5 000 kr innan inflytt, dessa avier hittar du under Mina Sidor.
Så länge bostaden är bokningsbar kan du ta bort den under Mina sidor/bokningar. Därefter får du kontakta kundtjänst.
Ja du kan boka upp till 3 lägenheter. Men det är viktigt att de är likvärdiga för dig då det inte går att rangordna dessa.
Man måste vara 17 år gammal. Dock kan man inte teckna kontrakt innan man fyllt 18 år
Ta kontakt med Svenska Studenthus via telefon eller e-post. Under kontakt hittar du telefonnummer och öppettider.
Kontrakt
Logga in på Mina Sidor för att hitta ditt kontrakt.
Uppsägningstiden är 3 kalendermånader.Kalendermånad innebär att uppsägningstiden räknas från och med den sista dagen i månaden.
Uppsägningstiden är 3 kalendermånader. Kalendermånad innebär att uppsägningstiden räknas från och med den sista dagen i månaden. Det bästa och enklaste sättet för dig att säga upp din bostad är att under Mina sidor gå in under avtal och klicka på säga upp avtal. Du kan också skicka in en blankett som du hittar under blanketter. När du är sagt upp din lägenhet är du spärrad från att boka lägenhet hos oss under uppsägningstiden och tre månader framåt.
I de flesta lägenheter är värme, varmvatten, el och bredband inkluderat i hyran. All information om vad som ingår i din månadshyra hittar du i avtalet på Mina sidor.
Ekonomi
Under Mina sidor Avier hittar du dem.
Hyran betalas i förskott senast den sista varje månad. Vid försenad betalning går ärendet vidare till Intrum Justitia. Om du inte betalat din hyra i tid blir du spärrad från att söka ny bostad.
I de flesta lägenheter är värme, varmvatten, el och bredband inkluderat i hyran. All information om vad som ingår i din månadshyra hittar du i avtalet på Mina sidor.
Längst ned på din avi hittar du det
Autogiro kan du betala via, fyll i blanketten och maila ekonomi@k2a.se.  Det går även bra att betala via e-faktura, kontakta i så fall din bank. Med e-faktura, som är kostnadsfri, är alla betalningsuppgifter ifyllda och du behöver bara godkänna betalningen.
Om du inte betalar i tid och vi skickat en påminnelse kommer en påminnelseavgift att komma på nästa hyresavi. Om du inte betalar hyran i tid får du ett inkassokrav från vårt Inkassobolag Intrum Justicia. Betalar du inte kravet lämnar inkassobolaget vidare till kronofogden som ansöker om avhysning.
Nej, dina avier hittar du under Mina sidor. Du är själv skyldig att se till att hyran betalas i tid.
Vi tar ut en deposition på 5 000 kr för alla våra hyresgäster. Denna återfås cirka två veckor efter att ditt kontrakt har gått ut, så vida lägenheten är godkänt städat och i gott skick. Depositionen aviseras med en avi på mina sidor ca 2 veckor innan inflytt och ska vara betald för att kunna få tillgång till lägenheten.
Felanmälan
Du går in via Mina sidor Felanmälan och där kan du enkelt klicka dig vidare och felanmäla det som är fel.
Under Felanmälan på Mina sidor kan du se status för hur det går med din felanmälan
Vid akuta ärenden under kvällar och helger kan man ringa jouren. Akuta ärenden är till exempel vattenläcka, totalstopp i avlopp, översvämning.
Det är alltid bra om man i första hand kan prata med sin granne själv. Om du inte vill det eller har gjort det utan förbättring kontaktar du oss så hjälper vi dig.
Om det är akut under sena kvällar och nätter kontaktas störningsjouren, se vår kontaktsida eller information i trapphuset för kontaktinformation. Din granne får inte reda på vem som ringt in och det viktiga är att vi får information om störningar så vi kan logga om flera anmälningar kommer in.
Du behöver kontakta Nomor och ange vårt försäkringsnummer: 25-1302 485 (TryggHansa). Du når Nomor på 0771-122 300.
In-/utflytt
Ca 1-2 veckor innan du ska flytta in till oss kommer vi att skicka ut information till dig om allt du behöver veta.
Du får tillträde till lägenheten första vardagen i månaden tidigast kl. 12. Om inflyttningsdagen infaller på en röd dag eller helg är det nästkommande vardag som gäller. Om den 1 augusti infaller på en lördag blir det alltså måndagen den 3 augusti som blir din inflyttningsdag.
Kontakta oss så fort som möjligt innan du flyttat in dina saker.
När du har sagt upp din lägenhet får du en bekräftelse från oss på Mina sidor. Vi kommer att kontakta dig för att göra en besiktning.
Du får tillträde till lägenheten första vardagen i månaden tidigast kl. 12. Om inflyttningsdagen infaller på en röd dag eller helg är det nästkommande vardag som gäller. Om den 1 augusti infaller på en lördag blir det alltså måndagen den 3 augusti som blir din inflyttningsdag.
Du kan bli ombedd att visa lägenheten för de personer som fått erbjudande på din lägenhet, i enlighet med hyreslagen. Ni kommer tillsammans överens om tid för visning, men eftersom den sökande endast har två dagar på sig att tacka ja till lägenheten kan det vara bra att vara tillgänglig när bokningstiden för lägenheten går ut.
Vid avflyttningsbesiktningen går besiktningsmannen igenom skicket på lägenheten. Du kan bli ersättningsskyldig om du lämnar skador efter dig. Du behöver inte ha gjort en flyttstädning på besiktningsdagen.

Instruktioner om var nycklarna ska lämnas finner du i ditt utflyttningsbrev. Nyckel och eventuell tag återlämnas senast dagen efter utflyttning kl 10. Om utflyttningsdagen infaller på en helgdag är det nästkommande vardag kl 10 som gäller.

Vi ser till att ditt namn står på brevlådan och i trapphuset
På din ytterdörr sitter en liten bricka med numret
Du kan enkelt göra din adressändring på nätet genom Adressändrings webbsida: https://www2.adressandring.se/privatperson
Bredband
Bredband ingår i de flesta av våra studentboenden, men inte alla. All information om vad som ingår i din månadshyra hittar du i avtalet på Mina sidor.
Kontakta din internetleverantör. Information om leverantör och kontaktuppgifter hittar du längre ner på vår Kontaktsida
Nej det ingår inte. Det finns heller inget antennuttag för TV men du kan beställa TV via din internetleverantören.
Nycklar

Vi skickar en nyckel till dig cirka två veckor före inflytt. Observera att detta inte gäller våra bostäder i Karlstad, Växjö och Helgonagården där du får ett mail om hur du hämtar din nyckel.

Nyckeln som du får hemskickad är ej aktiv utan kommer att börja fungera på inflyttningsdagen. Du kommer att få instruktioner om hur nyckeln fungerar och hur du ska gå tillväga efter att du har mottagit nyckeln.

Nej, det är endast en nyckel som ingår i din lägenhet.
Du kommer att få instruktioner på mail med vad du gör med din nyckel.
Kontakta oss så tar vi ut en låssmed. Du kommer att bli debiterad 1 800 kr för ett cylinderbyte. Debiteringen gäller även om du inte har alla nycklar, som du kvitterat ut när du flyttat in, när du flyttar ut.
Du kommer att bli debiterad för cylinderbyte om inte alla nycklar du kvitterat ut återfås vid utflytt. Om du tappar bort en nyckeltag debiteras du för taggen.
Du kommer att debiteras för tag som saknas.
Min lägenhet
I de flesta lägenheterna ingår en säng. Vi har valt att möblera lägenheten med en säng, dels för att du ska slippa bära in den, för att öka brandsäkerheten men framförallt för att förhindra spridning av skadedjur. Skadedjur är relativt vanligt förekommande i studentbostäder. Men vår sängbotten är försedd med ett madrasskydd som är säkrat för skadedjur och därmed minimerar risken för att skadedjur vill stanna i lägenheten. Av hygieniska skäl så behöver du själv skaffa dig en bäddmadrass.
Det beror på storleken på lägenheten. 1 rum och kök är beräknat till en person, lägenheter som är större än så kan flera studenter dela på.
Det är alltid bra om man i första hand kan prata med sin granne själv. Om du inte vill det eller har gjort det utan förbättring kontaktar du oss så hjälper vi dig.
Om det är akut under sena kvälla och nätter kontaktas störningsjouren, se trapphuset eller under Kontakt  för kontaktuppgifter.
Se först och främst till att inga möbler står direkt framför elementen då det kan hindra värmen från att sprida sig i rummet. Temperaturen skall ligga runt +18°C på kvällen/natten och runt +20°C på dagen. Om det är kallare än så gör du en felanmälan via Mina Sidor så kommer en tekniker ut och tittar på det.
Om du har en induktionshäll i ditt kök behöver du kastruller och stekpannor som är anpassat för induktion. Du kan kontrollera dina kastruller och stekpannor genom att använda en magnet. Om magneten fastnar mot dem så är de kompatibla med induktion, om inte är de inte kompatibla. Om problemet inte beror på din utrustning gör du göra en felanmälan om spisen inte fungerar.

Ja det får du men de märken som uppstår behöver du spackla igen och måla innan du flyttar ut. Om du inte gör det kommer du bli debiterad tiden det tar för vår personal att göra det. Däremot får du absolut inte borra eller förstöra tätskikt i badrummet.

Övrigt
Studieresultatet styrks genom ett utdrag ur Ladok med personnummer. Utdraget skall visa att du tagit minst 15 högskolepoäng. Ladok når du via ditt lärocentrums studentcentrum, oftast via Mina sidor på din högskola eller ditt universitet.