Så fungerar det

Ställ dig i kö

Välkommen att registrera dig som sökande i vår bostadskö. Det gör du genom att logga in eller skapa ett konto på Mina sidor.

Hos oss finns det en gemensam kö för alla våra bostäder, oavsett vilket område du är intresserad av. Du kan välja att ”prenumerera” på lägenheter i ett visst område eller ort (det gäller även nyproduktion) och får då ett mejl när det blir en lägenhet ledig där. Du är dock inte tvingad att välja denna lägenhet.

För att få en plats i vår kö måste du ha fyllt 17 år. Köplatsen är personlig och kan alltså inte överlåtas.

Kötiden börjar löpa direkt efter registrering. För att behålla din plats i kön måste du logga in minst en gång varje halvår. Du kommer att få en påminnelse via mail innan perioden löper ut.

När du tackat ja till en lägenhet förlorar du din köplats. Du har dock möjlighet att registrera dig som sökande igen, men börjar då om från början i kön.

Boka bostad

För att kunna boka bostäder i vår bostadskö måste du:

  • Ladda upp antagningsbevis eller bevis om påbörjade studier. Vi godtar även bevis på att du sökt utbildning. Dock måste du komplettera med antagningsbevis när du erhållit det. Klicka här för att se godkända dokument. Du laddar upp ditt dokument under Mina sidor/Uppgifter – längst ned på sidan kan du ladda upp filer.
  • Studera minst 50%, dvs minst 15 högskolepoäng per termin
  • Du får heller inte ha någon hyresskuld till oss

Lediga lägenheter kommer att vara synliga på webben och tillgängliga för bokning under sju dagar. Har du valt att prenumerera på lägenheter i ett visst område (se ovan) kommer du också att få mail när en lägenhet som motsvarar dina önskemål kommer ut. När bokningen stängts skickas erbjudande till den sökande som har flest ködagar.

Du kan boka högst tre lägenheter samtidigt. Det är viktigt att dessa lägenheter är likvärdiga då det går inte att rangordna dessa.

Svara på erbjudande

Den som har flest ködagar när bokningen stängt kommer att få erbjudande om bostad via Mina sidor. När du får ett erbjudande om bostad enligt din bokning har du två (2) dagar på dig att svara. (Du får endast ett erbjudande åt gången). OM du inte svarat inom de två dagarna räknas det som att tacka nej.

Du kan tacka nej till erbjuden lägenhet en gång, andra gången du tackar nej förlorar du din köplats.

Se till att dina uppladdade dokument (antagningsbevis/ansökningsbevis) är korrekta innan du signerar. Om det visar sig att de är felaktiga vid kontroll efter signeringssteget kommer lägenheten gå direkt till nästa i kön.

Signera kontrakt

Du tackar ja till ett erbjudande om bostad genom att signera hyreskontraktet på Mina Sidor. Du använder en kod som du får via SMS. Du kommer också bli ombedd att ladda upp bild giltig ID-handling (Körkort/pass/ID-kort)

När du signerat avtalet skall detta godkännas av oss på Svenska Studenthus vilket kan ta upp till 5 arbetsdagar.

När du flyttat in i en lägenhet har du möjlighet att bo kvar i sex år, då bör dina studier vara avklarade. Eftersom det är en studentlägenhet är den avsedd för personer som studerar.